Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.

Witamy na stronie Wrocławskiego Zoo!

Godziny otwarciaKUP BILET Language:
Odwiedź:

Żywienie zwierząt - konferencja 2019

  Tam byliśmy

X Europejska Konferencja ŻywieniowaW dniach 17-20 stycznia w Marwell Zoo odbyła się „X Europejska Konferencja Żywieniowa”.

Jak ważna jest kwestia żywienia zwierząt w zoo pokazuje statystyka uczestników konferencji, bo tegoroczna edycja zgromadziła 30 osób więcej niż dwa lata temu – 150 uczestników. Byli to głównie przedstawiciele europejskich ogrodów zoologicznych, ale nie zabrakło reprezentantów z USA - San Diego Zoo, Walt Disney World, Singapuru oraz wielu ośrodków naukowych m.in. University of Zurich, Uniwersytet w Krakowie i kilku angielskich uniwersytetów. Wrocławskie zoo reprezentowała Karolina Kasprzak – specjalista ds. żywienia zwierząt.

W pierwszym dniu odbywały się warsztaty Akademii EAZA (Europejskiego Stowarzyszenia Ogrodów Zoologicznych i Akwariów) pt. Mięso i ryby – jakość, żywienie i prezentacja pokarmu. Uczestnicy rozmawiali o jakości mięsa oraz ryb jakie są dostarczane do zoo, na jakie kryteria należy zwrócić uwagę przy dostawie. Podkreślano, że zwierzęta drapieżne powinny otrzymywać całe tusze, a nie tylko kawałki mięsa.

Kolejne dni były przepełnione wykładami na temat witamin D, A, E, światła UV, żywienia zwierząt owadożernych, zaopatrzenia ogrodów w liściarkę, ocenie wyglądu zwierząt jako odzwierciedlenia ich kondycji, roli masy ciała, technikom oceny kału, kontroli diety starych zwierząt, otyłości zwierząt i diecie bezowocowej dla naczelnych.

- W trakcie konferencji miałam okazję rozmawiać z liderami żywienia zwierząt z najwyżej cenionych ogrodów zoologicznych na świecie. Ich wieloletnie doświadczenie, poparte naukowymi badaniami, jest ogromnym wsparciem dla wszystkich, którzy nieustanie pracują nad udoskonalaniem żywienia zwierząt w swoich placówkach. A jest to ciężka praca, ponieważ zwierzęta dobrze znoszą zmiany, a dużo trudniej jest przekonać do tego ludzi opiekujących się nimi. – mówi Karolina Kasprzak.

Bardzo ciekawa i praktyczna okazała się prezentacja przedstawicieli ZOO San Diego (USA), gdzie pracuje ponad 3 000 osób. Dotyczyła ona organizacji pracy w dziale żywienia zwierząt, a także praca sekcji żywienia zwierząt w Walt Disney World (uwzględnienie w dawkach pokarmowych produktów podanych zwierzętom do jedzenia przez zwiedzających).

Nie mogło zabraknąć w programie zwiedzania Marwell Zoo, połączonego z praktycznymi zajęciami, które dotyczyły budowy i funkcji zębów różnych gatunków, niewłaściwego żywienia i jego skutków odzwierciedlających się w budowie zębów oraz praktycznej oceny kondycji i kału różnych gatunków zwierząt. Uczestnicy mieli również okazję wypróbować sprzęt ułatwiający pobieranie prób siana podczas prezentacji specjalnej nakładki.

Konferencji towarzyszyła wystawa plakatów, na których pokazana była m.in. produkcja kiszonki z wierzby, liściarka dla bonobo, goryli i orangutanów, rozmiar granulatu a preferencje lemurów, odchów ręczny hipopotamów i flamingów.

W przerwach wykładów i warsztatów można było zapoznać się z pełną ofertę firm zajmujących się produkcją pasz, karm oraz enrichmentów dla zwierząt w ogrodach zoologicznych.

Podsumowaniem całego spotkania, było stwierdzenie:

„NUTRITION ISN’T EVERYTHING… BUT WITHOUT NUTRITION, EVERYTHING ELSE IS NOTHING”
ŻYWIENIE TO NIE WSZYSTKO…ALE BEZ ŻYWIENIA WSZYSTKO INNE TRACI SENS

Konferencja żywieniowa - Marwell ZOO 2019

WRÓĆ

Partnerzy

Bootstrap Slider