Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.

Witamy na stronie Wrocławskiego Zoo!

Godziny otwarciaKUP BILET Language:
Odwiedź:

Światowa sensacja we wrocławskim zoo

2018-05-17
Światowa sensacja we wrocławskim zoo

We wrocławskim zoo po raz pierwszy urodził się kuskus niedźwiedzi. Jest to gatunek endemiczny, zamieszkujący tylko jedną indonezyjską wyspę - Celebes. Jego hodowlę zachowawczą prowadzą zaledwie cztery ogrody zoologiczne na świecie, w tym właśnie wrocławski. To sensacyjne narodziny, bo kuskus to gatunek mało poznany, więc niezmiernie trudny w hodowli.

16 marca 2018 r. opiekunowie małych ssaków we wrocławskim zoo potwierdzili, że w torbie u samicy kuskusa znajduje się noworodek. Informacja ta zelektryzowała wszystkich pracowników i wywołała eksplozję radości, bo od kilku tygodni podejrzewano, że tak właśnie jest.

Narodziny tak rzadkiego i mało poznanego gatunku, to prawdziwa sensacja. Największą jednak nagrodą jest świadomość, że narodziny kuskusa niedźwiedziego w zoo to milowy krok w ratowaniu tego gatunku. Daje to nadzieję na jego przetrwanie w przyszłości, zwłaszcza, że kuskusów jest zaledwie 13  w czterech ogrodach zoologicznych na świecie: w Batu Secret  na Jawie (Indonezja), Pairi Daiza w Belgii, Ústí nad Labem  w Czechach i we Wrocławiu.

- To niezwykłe wydarzenie, jestem szczęśliwy i dumny, bo to kolejny gatunek, który jako pierwszy na świecie rozmnożył się właśnie u nas. W zeszłym roku świętowaliśmy pierwsze, udokumentowane wyklucie się  dzioborożca palawańskiego, a teraz mamy kuskusa. Coraz więcej gatunków zwierząt ma szansę przetrwać dzięki ogrodom zoologicznym, w tym dzięki naszemu, wrocławskiemu – mówi Radosław Ratajszczak, Prezes wrocławskiego zoo.  -  Podjęcie się hodowli gatunku zagrożonego i tak rzadkiego, a przede wszystkim mało znanego, to zawsze bardzo duża odpowiedzialność.

Młody kuskus bardzo rzadko wychodzi  z torby matki, zazwyczaj wystawia tylko głowę i łapy, a także ogon. Na razie na jego dietę składa się tylko mleko matki. Co ciekawe, u tego gatunku skład mleka matki zmienia się w zależności od fazy rozwoju młodego. Na 99% nowo narodzony osobnik to samiec.  

Narodziny kuskusa to sukces hodowlany na skalę światową. Sukces poprzedzony przygotowaniami, żeby stworzyć dobre warunki życia tym zwierzętom – odpowiedni wybieg, specjalna dieta czy profesjonalni opiekunowie. Warto dodać, że w zasadzie biologia kuskusów nie jest znana. Wiadomo co nieco na temat ich diety, ale już na temat rozrodu praktycznie nic. Podejrzewa się jedynie, że są to zwierzęta monogamiczne, więc dobór pary nie jest ani prosty ani pewny.

To dopiero początek pracy. Przed opiekunami sporządzanie notatek dotyczących chowu kuskusów, ich analiza, a także dzielenie się wnioskami i informacjami z kolegami z innych ogrodów zoologicznych, aby dzięki skutecznej hodowli, można było w przyszłości zapewnić stabilność populacji tych niezwykłych torbaczy.


 

Kuskus niedźwiedzi (Ailurops ursinus) to gatunek endemicznego torbacza, zamieszkującego wilgotne, tropikalne lasy deszczowe na tylko jednej indonezyjskiej wyspie - Celebes. Swoją nazwę  zawdzięcza wyglądowi, ze względu na budowę ciała i miękką, gęstą, czarno-szarą sierść, przypominającą sierść niedźwiedzia.

Prowadzi dzienny, nadrzewny tryb życia, do którego jest świetnie przystosowany. Ma ostre pazury i długi, chwytny ogon. Nie skacze po drzewach, porusza się powoli, sprawnie przemieszczając się i żerując cały dzień. Najczęściej spotyka się go w parach, stąd wniosek, że jest monogamiczny. Komunikuje się za pomocą wokalizacji i węchu.

- Miałem szczęście obserwować kuskusy niedźwiedzie w środowisku naturalnym, w rezerwacie Tangkoko-DuaSudara Nature Reserve i gdybym miał je opisać, powiedziałbym, że to niedźwiedź z wyglądu i leniwiec z charakteru. Żywi się głównie liśćmi, więc jego dieta jest dość uboga w wartości odżywcze. To dlatego większość dnia spędza odpoczywając i dokładnie trawiąc pożywienie, a poruszanie się ogranicza do minimum – opowiada Ratajszczak.

Podobnie jak wiele innych torbaczy, samica kuskusa ma dobrze rozwiniętą przednią sakiewkę na brzuchu, w której słabo rozwinięte młode dojrzewają by wyjść na zewnątrz.

W Czerwonej Księdze Zagrożonych Gatunków IUCN kuskus niedźwiedzi ma status narażonego na wyginięcie czyli Vulnerable (VU). Szacuje się, że w ciągu 10 lat liczebność populacji spadnie o 30% na skutek utraty siedlisk i kłusownictwa. Lasy deszczowe, w których żyje, wycinane są pod pola uprawne i fragmentowane przez budowę dróg. Kuskus niedźwiedzi odławiany jest z natury dla mięsa i futra oraz coraz częściej do hodowli domowych, gdzie jego przeżywalność jest znikoma.

Partnerzy

Bootstrap Slider